Criminalitatea organizată

Criminalitatea organizată este un fenomen global, complex și dinamic, ce nu are granițe, nu cunoaște limitări de resurse (financiare ori umane), ce operează clandestin, ermetic și susținut, speculând lacunele legislative, slăbiciunea autorităților și inconsecvența aplicării legii, în fapt, orice vulnerabilitate de ordin social, economic ori politic, în vederea obținerii de profit. Se adaptează constant societății pe care o parazitează și evoluează aproape în același ritm cu progresul tehnologic al acestui secol.

Criminalitatea economico-financiară

DIICOT efectuează urmărirea penală în cauze penale având ca obiect comiterea de către un grup infracțional organizat de infracțiuni economico – financiare cauzatoare a unei pagube materiale de cel puțin 2.000.000 de lei și a infracțiunii de spălarea banilor asociate acestora. Specializarea grupurilor infracționale organizate necesită un răspuns adecvat și flexibil din partea DIICOT prin adaptarea continuă a metodelor de investigare la noile moduri de operare și la tehnologiile utilizate în comiterea de infracțiuni economico – financiare. 

Traficul de persoane

Fenomen cu manifestare globală, traficul de persoane este o infracțiune ce se poate realiza atât la nivel național, cât și transnațional. Adeseori asociat cu crima organizată, în cadrul căreia reprezintă una dintre activitățile cele mai profitabile, traficul de persoane poate fi realizat și în mod izolat, de un singur subiect activ contra unuia sau mai multor subiecți pasivi.

Traficul de droguri

Conform legii, competența de a efectua urmărirea penală în cazul traficului național ori internațional de droguri sau precursori, precum și în cazul operațiunilor efectuate fără drept cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive aparține exclusiv procurorilor specializați din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T).

Criminalitatea informatică

Tehnologia informației s-a impus rapid ca o componentă dominantă în toate sectoarele de activitate ale societății moderne, conferindu-i o importanță majoră. Ascensiunea extrem de rapidă a rețelelor informatice a condus la perfecționarea sistemelor de comunicare, iar dispozitivele computerizate au devenit instrumente indispensabile pentru desfăşurarea diferitelor activităţi, având un impact global asupra vieţii cotidiene, asupra derulării afacerilor, comunicării sau gestionării informaţiei. În aceeaşi măsură însă, odată cu înregistrarea progreselor în domeniul tehnologiei informaţionale, au luat amploare diferite metode şi mijloace de săvârşire a infracţiunilor, prin intermediul computerului.

Infracțiunile de terorism și cele contra securității naționale

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este parte din Sistemul național de prevenire şi combatere a terorismului, mecanism care asigură caracterul unitar al activităților desfășurate în domeniul antiterorist. În scopul prevenirii şi combaterii actelor de terorism şi a faptelor asimilate acestora, autoritățile şi instituțiile publice componente ale S.N.P.C.T. desfășoară activități specifice, individual sau în cooperare, în conformitate cu atribuțiile şi competențele lor legale şi cu prevederile Protocolului general de organizare şi funcționare a Sistemului național de prevenire şi combatere a terorismului, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.