Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a fost înființată în anul 2004, în scopul destructurării grupurilor infracționale organizate, frontaliere și transfrontaliere si a combaterii terorismului.


În anul 2005, având în vedere necesitatea intensificării luptei împotriva fenomenului criminalității organizate și terorismului, precum și a adaptării mijloacelor și căilor de acțiune la evoluțiile structurale produse în modalitățile de manifestare a principalilor vectori ce acționează în cadrul criminalității organizate și terorismului, a fost emisă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7/2005. Astfel, s-a realizat reconfigurarea competenței Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și sporirea numărului total de posturi cu care aceasta funcționează.

În anul 2016, ca urmare a evoluției și dimensiunii crescute a fenomenului criminalității organizate și terorismului, a fost emisă OUG Nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.


În anul 2018 a fost emisă Legea nr. 120/2018 pentru aprobarea OUG nr. 78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În anul 2019, cu ocazia aniversării a 15 ani de la înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, au fost înmânate plachete partenerilor și diplome procurorilor cu o activitate de 15 ani în cadrul direcției.


Activitatea Direcției de investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism, în perioada 2004-2019, este reflectată și de principalii indicatori statistici: total cauze soluționate - 105.868; cauze soluționate cu rechizitoriu - 15.250; cauze soluționate prin acord de recunoaștere a vinovăției – 2.022; persoane trimise în judecată - 48.903; persoane trimise în judecată în stare de arest preventiv - 21.029; valoarea măsurilor asiguratorii - 6.721.757.271RON; cantitatea de droguri confiscată: heroină/cocaină - 8,73 tone; cannabis/rezină de cannabis - 12,69 tone; droguri sintetice (comprimate Ecstasy, LSD și altele) - 1.064.565 buc. ; precursori - 9 tone. Rata achitărilor și restituirilor este sub media Ministerului Public (3%).

 


Pentru destructurarea grupurilor infracționale organizate transfrontaliere, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au intensificat cooperarea judiciară internațională cu autoritățile judiciare străine și au desfășurat activități în domeniul combaterii criminalității organizate și terorismului în colaborare cu autorități din 84 de state.


Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este independentă în raport cu instanțele judecătorești și cu parchetele de pe lângă acestea, precum și în relațiile cu celelalte autorități publice.