Comunicat de presa 2 20.06.2024

La data de 19.06.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 3 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație. 
Precizăm că unul dintre aceștia este urmărit penal și pentru săvârșirea   infracțiunilor de trafic de droguri de risc  și deținere fără drept în scopul propriului consum de droguri de  risc.

Din cercetările efectuate în cauză a a rezultat că, în perioada 2023 – iunie 2024, la diferite intervale de timp, dar în baza aceleași rezoluții infracționale, aceștia au procurat, deținut, manipulat, intermediat și comercializat direct diferite cantități de substanțe psihoactive către consumatori, inclusiv minori,  de pe raza județelor Maramureș și Cluj, cu  suma de 100 lei pentru un gram.
De asemenea, din probatoriul administrat a reieșit faptul că unul dintre inculpați a deținut și comercializat, în mod repetat, canabis și rezină de canabis (droguri de risc).
Au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Maramureș și Cluj fiind identificate și ridicate diferite cantități de substanță psihoactivă ( 2-MMC)  porționată și ambalată în scopul comercializării, droguri de risc (canabis), grindere și cântare electronice de precizie, obiecte purtând urme de substanță, plicuri autosigilante noi precum și alte mijloace de probă.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu polițiștii  Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, Sălaj și Bistrița Năsăud, jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și lucrătorilor Direcției Regionale Vamale Cluj.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T,   Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Unitatea Teritorială de Analiza Informațiilor Cluj.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.