Comunicat de presa 13.06.2024

La data de 04.06.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni informatice de tip ransomware, șantaj și spălarea banilor.

Activitățile au fost desfășurate în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Franța, în vederea destructurării grupului cunoscut sub denumirea de Umbrella Security.

Din cercetări a reieșit că atacatorii au dobândit accesul la sisteme informatice aparținând persoanelor vătămate, unde au criptat datele existente, ulterior solicitându-le o răscumpărare în criptomonedă, în vederea recuperării datelor.

La nivel european au fost identificate victime din mai multe state europene, o cooperare între aceste țări fiind stabilită prin intermediul organismelor europene Eurojust și Europol.

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României, au fost  identificate și ridicate mai multe sisteme informatice folosite în activitatea infracțională și au fost instituite sechestre asupra conturilor bancare a doi  membri ai grupului, precum și asupra unor criptomonede, în valoare de aproximativ 55.000 de euro la data acțiunii.

De asemenea,  la momentul accesului în sistemele informatice ale unuia dintre suspecți, a reieșit faptul că  se afla în curs o activitate de criptare aferentă unor atacuri de tip ransomware.

În baza probatoriului administrat autoritățile din Franța au emis un mandat european de arestare pe numele unuia dintre membri, care a fost reținut pentru  24 de ore,  ulterior, instanța dispunând arestarea preventivă, pentru 30 zile, în vederea extrădării.

La activitățile desfășurate pe teritoriul țării noastre au participat  reprezentanți ai autorităților judiciare din Franța și ai Europol.

Operațiunea s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetare beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.