Comunicat de presa 5 07.06.2024

La datele de 05, 06 și 07.06.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 4 inculpați, dintre care trei minori,  unul de 14 ani și doi în vârstă de 16 ani, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc.  
În sarcina inculpaților minori s-a reținut și  infracțiunea de tâlhărie calificată. 
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în noaptea de 30/31.05.2024, inculpații minori, în baza unei înțelegeri prealabile, s-au întâlnit la o adresă situată în municipiul București, sectorul 5 și au determinat o tânără să  coboare din imobil,  după care, având fețele acoperite,  au amenințat-o cu un cuțit  și  forțat-o să-i conducă în apartamentul ei. După ce au pătruns în interior, l-au imobilizat pe concubinul acesteia și au sustras o geantă în care se afla o cantitate de canabis. 

Investigațiile efectuate au relevat faptul că inculpații minori au împărțit în mod egal cantitatea de canabis sustrasă,  o parte din aceasta fiind ridicată în urma perchezițiilor efectuate la datele de 04.06.2024 și de 06.06.2024 (de la o adresă frecventată în mod curent de către un alt inculpat minor).
Precizăm că  persoana vătămată în cazul infracțiunii de tâlhărie calificată (coinculpat în prezentul dosar pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc) a reclamat inițial că i s-au furat bani și bunuri, însă în urma  percheziției  efectuate la locuința unuia dintre inculpații minori, a fost găsită și ridicată și cantitatea de aproximativ 200 grame canabis sustrasă în noaptea respectivă.
De asemenea și la domiciliul inculpatului de la care a fost sustrasă geanta conținând droguri au fost identificate și ridicate, cu ocazia percheziției, aproximativ 40 grame canabis și un cântar de precizie.  
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunerea de  arestare preventivă a trei dintre inculpați (doi fiind minorii în vârstă de 16 ani), față de inculpatul minor de 14 ani  instanța dispunând, în cursul zilei de ieri, arestarea preventivă.
Cu privire la aceasta din urmă precizăm că se afla sub măsura arestului la domiciliu fiind cercetat pentru săvârșirea unei alte infracțiuni de tâlhărie precum și a unei infracțiuni de vătămare corporală cu punerea  în primejdie a vieții persoanei.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul DGPMB - Serviciul Investigații Criminale Sector 4, Serviciul Criminalistic și Secția 19 Poliție și al  jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcției Operațiuni Speciale din IGPR.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.