Comunicat de presa 4 07.06.2024

La data de 06.06.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus reținerea a 4 inculpați (trei dintre ei fiind membri ai aceleași familii), pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, proxenetism și  trafic de droguri de mare risc.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada iunie 2023 – ianuarie 2024, unul dintre inculpați, prin inducere în eroare și profitând de starea de vulnerabilitate a unei victime minore (abandonată de familie și lipsită de mijloace materiale de subzistență ) a determinat-o, inclusiv prin presiuni psihice, să practice prostituția în folosul său. Acesta a  postat pe mai multe site-uri de profil anunțuri destinate racolării de clienți și i-a asigurat minorei protecție și transport la locațiile unde practica prostituția.

Cu privire la doi dintre inculpați s-a reținut că, în perioada octombrie 2022 – iunie 2024, la diferite intervale de timp, dar  în baza aceleiași rezoluții infracționale, au procurat, deținut, dat cu titlu gratuit, intermediat  și vândut în mod direct  droguri de mare risc (3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, substanță cristalină 4-CMC și clefedrone) către consumatori de pe raza județului Bistrița Năsăud de la care au încasat suma de 100 lei pentru un plic.

Din  probatoriul administrat în cauză a reieșit că,  în perioada februarie – iunie 2024,  unul dintre  aceștia   a obținut diverse sume de bani prin înlesnirea practicării prostituției de către o persoană majoră căreia  i-a asigurat protecția.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au  fost identificate și ridicate mai multe plicuri conținând substanță cristalină, precum și alte mijloace de probă.

Astăzi,  judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud a dispus arestarea preventivă a  trei dintre inculpații reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile, conform propunerii formulate. Față de cel de al patrulea  inculpat, procurorii DIICOT Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus măsura controlului judiciar.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița Năsăud.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor BCCO Cluj Napoca și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul de Analiză a Informațiilor din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.