Comunicat de presa 11.04.2024

La data de 10.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea pe o durată de 24 de ore a unui inculpat (recidivist),  cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism, acces ilegal la un sistem informatic și alterarea integrităţii datelor informatice.

Măsura a fost luată după ce, din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada martie 2016 – iulie 2023, acesta a constrâns o persoană vătămată majoră, cu care se afla într-o relație de concubinaj, să practice prostituția, în scopul obținerii unor venituri facile.

Inculpatul  a transportat victima în Italia, a închiriat un spațiu și a identificat o zonă accesibilă racolării de clienți , după care a revenit  în țară și a exercitat un control permanent asupra persoanei vătămate (prin apeluri telefonice repetate și proferarea de amenințări cu acte de violență asupra ei și a membrilor de familie) obligând-o  să îi comunice  numărul de clienți și  să-i transfere  direct ori pe numele unor rude sumele obținute, folosind  servicii bancare rapide.

Totodată, în luna august 2023,  având în vedere faptul că victima a refuzat să mai practice prostituția, în pofida amenințărilor cu acte de violență asupra sa, dar si a copilului lor,  inculpatul a accesat fără drept un cont de mesagerie online ce aparținea persoanei vătămate, i-a restricționat accesul după care  l-a preluat pe un alt dispozitiv utilizându-l  la contactarea   unor  persoane din familia victimei.

În urma percheziției domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

Astăzi,  a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul  jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi ”Matei Basarab” Ploiești.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi  de prezumţia de nevinovăţie.