Comunicat de presa 4 10.04.2024

La data 09.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea a 3 inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, abuz de încredere,  înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în cadrul grupului infracțional constituit, pe criterii familiale,  în perioada 2022 –2023, inculpații au acordat mai multor persoane împrumuturi pentru care au perceput dobânzi cămătărești (20 - 50% pe lună). În cazul nerestituirii banilor împrumutați la data convenită inculpații au procedat la  înstrăinarea fără drept a bunurilor lăsate cu titlu de garanție  inducând în eroare  cumpărătorii cu privire la calitatea lor de proprietar, prin   semnarea în fals a contractelor de vânzare cumpărare și falsificarea ștampilelor aparținând unor  instituții publice.

Probatoriul administrat a reliefat că, liderul grupului  se ocupa cu supraveghea activității membrilor, care  acordau efectiv împrumuturile, stabileau şi încasau dobânzile, preluau şi evaluau bunurile impuse ca garanție şi le valorificau în cazul nerestituirii la termen a sumelor împrumutate și dobânzilor impuse.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate acte de identitate în original ale persoanelor împrumutate sau membrilor de familie,  documente de achiziţie a unor bunuri mobile şi imobile, sume de bani, precum și alte mijloace de probă.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova.     

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.