Comunicat de presa 2 15.02.2024

Urmarea a comunicatului nr. 1 din data de 29.09.2023,  Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele: 
La data de 15.02.2024,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au pus în aplicare  8  mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Dâmbovița într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor, în formă continuată  și complicitate la trafic de minori.

Cercetările  se efectuează față de 7 suspecți, cu privire la care s-a dispus extinderea urmăririi penale  în cauza mediatizată la data 29.09.2023   având ca obiect infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
Investigațiile realizate au relevat faptul că, în cursul anului 2023 suspecții   au  întreținut raporturi sexuale și acte sexuale cu o victimă minoră (14 de ani), profitând de starea de vulnerabilitate a acesteia, generată de împrejurarea că fusese recrutată  de la vârsta de 12 ani prin metoda „loverboy și  exploată sexual de către un inculpat, cercetat în aceeași cauză penală, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate mai multe  telefoane mobile, diverse înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
Audierile se desfășoară la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor serviciilor centrale ale Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și al luptătorilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Vlad Țepeș.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală.
În cauză, organele judiciare au  cooperat cu autoritățile de aplicare a legii din Austria, Germania, Suedia și Marea Britanie, prin intermediul Birourilor de Legătură ale Atașaților de Afaceri Interne la București.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.