Comunicat de presa 2 13.02.2024

La data de 12.02.2024,   două societăți comerciale  care prestează servicii de mentenanță  a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism  cu  faptul că, în zilele de 11 și 12 februarie 2024,   persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat și infrastructura hardware  cu un virus de tip ransomware  ce a avut drept consecință blocarea funcționării acestui sistem și a comunicațiilor de orice fel,  precum și  restricționarea accesului la bazele de date informatice.   
În cauza constituită se efectuează cercetări, in rem, privind săvârșirea infracțiunilor  de acces ilegal  la un sistem, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice. 

Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.
Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar  strângerii probelor  în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și  adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice.