Comunicat de presa 2 16.01.2024

Urmare a comunicatului nr. 1 din data de 15.01.2024  Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
La data de 15.01.2024,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea a 15 inculpați și măsura controlului judiciar față de un inculpat, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, toate în formă continuată.

S-a reținut că, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, inculpații au procurat, deţinut, depozitat, transportat şi  vândut  droguri de mare risc (cocaină,  3 CMC cunoscut sub denumirea de cristal și ecstasy), droguri de risc (canabis) și substanțe cu efect psihoactiv (2 MMC) consumatorilor de pe raza județului Arad, pentru sume cuprinse între 100 și 1.200 lei.
Din actele de cercetare penală a rezultat faptul că, aceștia, individual sau cu sprijinul altor inculpați în cauză, au comercializat cantitățile de droguri și substanțe psihoactive preponderent în perimetrul stradal, în contact direct cu clientul.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate cantitățile de aproximativ 600 grame cocaină , 280 grame 3-CMC ( cunoscut sub denumirea de cristal), 10 grame substanță psihoactivă 2-MMC, 3 grindere, 52 telefoane cu sim, 7 cântare electronice de mare precizie, sumele de 74.960 lei, 13.400 euro și  20 lire sterline, mai multe bijuterii, 2 pistoale neletale supuse autorizării, arme albe (boxuri, macete, bastoane),  diverse dispozitive folosite pentru consumul de droguri, precum și alte mijloace de probă.
De asemenea, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.
În cursul  acestei zile, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad a admis propunerile  formulate de către procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Arad, de arestare preventivă a 10 inculpați și  arestarea la domiciliu a altor 3. 
Față de un inculpat care se sustrage urmăririi penale, a fost formulată propunere de arestare preventivă în lipsă.
Totodată, pentru alți doi inculpați procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Timişoara,  Cluj, Alba Iulia și Oradea, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad și jandarmilor din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Ara și Grupării Mobile de Jandarmi „Glad Voievod” Timişoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT și  Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.