Comunicat de presa 2 03.12.2023

La data de 29.11.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea a 8 inculpați, cercetați pentru săvârșirea  infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat,  trafic de migranţi în formă continuată și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat,  în formă continuată.

S-a reținut că, începând  cu luna septembrie 2023,  membrii unui grup infracțional organizat constituit pe raza județului Dolj au racolat, îndrumat, adăpostit, transportat și transferat  migranți, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României  cu destinația finală Europa de Vest, obținând pentru fiecare migrant între 500 și 1000 euro.   
Aceștia au fost preluați de pe malul malul bulgăresc al Dunării și transportați cu  ambarcațiuni nesigure (bărci pneumatice), iar după intrarea pe teritoriul României au fost conduși pe jos până la  autovehiculele  care i-au preluat  și transportat spre granița de vest.
Pe parcursul administrării probatoriului, au fost documentate și oprite trei astfel de transporturi, fiind identificați 57 de migranți, de origine siriană.
Au fost puse în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Dolj și Mehedinți, ocazie cu care au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.
În cursul zilei de 30.11.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj, a dispus  arestarea preventivă a șase inculpați și măsura arestului la domiciliu pentru alți doi.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova.       
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Române.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.