Comunicat de presa 2 28.11.2023

Urmare a comunicatelor din datele de 25.07.2019 ,  28.05.2021 și nr.2 din 26.03.2023 Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Prin rechizitoriul din data de 22.11.2023, procurorii D.I.I.C.O.T. –Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat ( aflat în stare de arest pe teritoriul Mexicului ) pentru săvârșirea infracțiunilor de  constituirea unui grup infracțional organizat,  instigare la tentativă la omor calificat, șantaj și  instigare la șantaj.

S-a reținut că, în cursul anului 2015, pe teritoriul Mexicului, sub conducerea  inculpatului s-a constituit  și a acționat un grup infracțional organizat format din 4 membri (3 condamnați  definitiv prin decizia penală nr. 573 din  17.03.2023  pronunțată de  Curtea de Apel București și un inculpat), la care pe parcursul anilor 2015 – 2019, au aderat alți trei membri (condamnați definitiv prin decizia penală menționată), al cărui scop a fost comiterea de infracțiuni cu violență, respectiv șantaj și omor calificat.

Din cercetările efectuate în prezenta cauză (formată printr-o soluție de   disjungere dispusă  prin rechizitoriul emis de procurorii DIICOT la data de 13.01.2020)  s-a stabilit că inculpatul, lider al  grupului infracțional, pe fondul unei  stări conflictuale preexistente, i-a instigat pe  membrii grupului să  ucidă  o persoană,  atacul asupra acesteia  consumându-se  la data de 02.04.2018, la sediul unei societăți comerciale din Cancun,  când victimei  i-au fost aplicate mai multe lovituri de intensitate deosebită, inclusiv cu un cuțit, suferind leziuni grave care i-au  pus viața în pericol.

Totodată, din probele administrate a rezultat că, în perioada februarie – aprilie 2017, inculpatul a instigat pe unul dintre membrii  grupului infracțional (condamnat), să exercite acte de amenințare asupra unei persoanei vătămate pentru a o determina  să renunțe la drepturile litigioase pe care le avea asupra a două  imobile situate  în  județul Dolj,  scopul fiind dobândirea, în mod injust, a dreptului de proprietate asupra  acestora .

În perioada iulie-august 2017, inculpatul a amenințat o persoană vătămată și a instigat, același membru al grupului, să exercite asupra victimei acte de violență, pentru a o determina  să se întoarcă în Mexic și să desfășoare activități de skimming în beneficiul grupului.

De asemenea, la data de 18.07.2017 un alt membru al grupului infracțional,  instigat de  inculpat,  a exercitat acte de violență fizică asupra unei persoanei vătămate în scopul de a o determina   să continue  construcția  de imobile în municipiul Craiova, în parteneriat cu inculpatul.

În cauză s-a dispus disjungerea materialului de urmărire penală și continuarea cercetărilor față de un alt inculpat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat și tentativă la omor calificat.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Prahova.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.