Comunicat de presa 28.11.2023

La data de 28.11.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare efectuează 8 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județului Brăila, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări privind săvârșirea  în formă continuată a infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat,  delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la delapidare  cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură private și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.  

S-a reținut că un număr de cinci suspecți (trei persoane fizice  și două persoane juridice) au constituit un grup infracțional organizat care a acționat în mod coordonat în perioada august 2022 - februarie 2023,  delapidând, sub forma însușirii,   cantități de îngrășăminte și pesticide  din patrimoniul unei societăți comerciale, pe care ulterior  le-au valorificat. 

Pentru a da o aparență de legalitate operațiunilor efectuate, unul dintre suspecți (la instigarea altui suspect), cu prilejul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu a întocmit documente (comenzi) în care  a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului. 

Totodată, suspecții persoane juridice, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au ajutat membrii grupului infracțional să-și însușească  bunurile delapidate, înregistrându-le în documentele contabile ca achiziții  și ulterior facilitând vânzarea lor către alte  societăți comerciale.

Prejudiciul produs a fost evaluat la  peste 7.2 milioane lei.

Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila, jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Brăila și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.