Comunicat de presa 02.10.2023

La data de 02.10.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea a 3 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținerea de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

Din cercetările efectuate a rezultat că pe parcursul anului 2023, un inculpat a înființat și întreținut, în scopul comercializării două culturi de canabis, una într-o seră situată în spatele locuinței,  iar cea de-a doua pe un teren agricol situat în proximitatea proprietății  , disimulată într-o cultură de porumb.
Ceilalți doi inculpați , având cunoștință despre cultura de canabis situată pe terenul agricol, au recoltat, în mod repetat, mai multe plante, pe care le-au depozitat într-un imobil abandonat, în scopul de a le comercializa, fiind prinși în flagrant la data de 01.10.2023 de  polițiști SCCO Neamț și jandarmi în timp transportau o parte din plantele depozitate.
Pentru a-și asigura scăparea , unul dintre inculpați a fugit  reușindu-se prinderea sa după  efectuarea somației și  executarea mai multe focuri de armă în plan vertical.  
În urma perchezițiilor efectuate  au fost identificate și ridicate 246 plante canabis,  în greutate de peste o tonă (1.200 kilograme) de pe terenul agricol și 59 de kilograme canabis, provenit din cultura dezvoltată în seră.
Din imobilul abandonat,  a fost ridicată cantitatea de aproximativ 18, 5 kilograme canabis.
În cursul  acestei zile , urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile au fost realizate împreună cu polițiștii SCCO Neamț, cu sprijinul IPJ Neamț – Serviciul Acțiuni Speciale și jandarmilor din cadrul IJJ Neamț.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.