Comunicat de presa 2 29.09.2023

La datele de 27 și 29.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea  au dispus  în două cauze penale, reținerea a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. 

În prima cauză s-a reținut că în perioada aprilie-septembrie 2023, trei dintre inculpați, au comercializat, în mod repetat, droguri de risc (canabis) și mare risc (cocaină și MDMA), precum și substanțe cu efect psihoactiv, unul dintre aceștia și deținând , fără drept, droguri de mare risc, cocaină, în vederea consumului propriu.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe  raza județului Bihor,  împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, au fost identificate și ridicate cantitățile de 800 grame canabis, 6 grame cocaină, precum și alte mijloace de probă.
Ulterior, cercetările au fost extinse, fiind constituită cea de a doua cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc, în care s-a reținut că un inculpat, a deținut în vederea comercializării, cantitatea de 7 kilograme canabis.
Drogul de risc a fost găsit, pe parcursul perchezițiilor efectuate pe raza județului Iași, în portbagajul autoturismului ce aparține inculpatului, ambalat în saci vidați.
Au fost ridicate și sumele de 10.600 lei și  1.100 euro .
De asemenea, din investigațiile și cercetările desfășurate pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că acesta  a furnizat diferite cantități de drog de risc (canabis) inculpaților cercetați în prima cauză penală. 
În cursul zilei de 28.09.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor a dispus arestarea preventivă a celor 3 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile. 
Cu privire la cel de al patrulea inculpat, în cursul acestei zile, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor, a dispus arestarea preventivă.
Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași.
 Acțiunile au beneficiat de sprijinul  Inspectoratului Județean de Poliție Bihor – Serviciul Acțiuni Speciale și al jandarmilor din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmerie Bihor și Iași.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR. 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.