Comunicat de presa 30.08.2023

La data de 29.08.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

S-a reținut că, în intervalul mai-iunie 2023, inculpatul a recrutat, transportat și adăpostit, în locații închiriate din municipiul București, două persoane  vătămate minore în scopul obținerii unor beneficii materiale prin exploatarea sexuală a acestora.

O victimă a fost constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu mai multe persoane, racolate fie prin intermediul anunțurilor,  fie direct de către inculpat, iar cea de a doua să presteze servicii de videochat  pe o platformă online, sumele astfel obținute fiind însușite de către inculpat.

Pe timpul nopții precum și în momentele în care, pe timp de zi,  inculpatul nu putea supraveghea victimele, a  procedat la imobilizarea acestora folosind o pereche de cătușe achiziționată online.

În activitatea de exploatare, inculpatul a profitat de  starea de vulnerabilitate a uneia dintre victimele minore cauzată de  situația sa  familială (plasament la asistent social) și sub pretextul unei relații sentimentale a determinat-o, în mod repetat, să revină în București unde a fost depistată la data de 27.08.2023 în urma măsurilor investigativ-operative  întreprinse de polițiștii BCCO Ploiești, cu sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Prahova – Serviciul de Investigații Criminale și al celor din cadrul Secției 21 Poliție București.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii  B.C.C.O. Ploiești – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de  Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.