Comunicat de presa 07.07.2023

La 06.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea a doi  inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, introducerea în țară de droguri de risc și deținerea de droguri de risc, în vederea consumului propriu.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2022- iulie 2023, inculpații au comercializat în mod repetat, droguri de  risc (canabis), consumatorilor de pe raza județului Neamț, în schimbul unor sume cuprinse între 70 și 80 lei pentru un gram.

De asemenea, în aceeași perioadă, unul dintre inculpați, a introdus pe teritoriul țării, cantități de canabis, prin intermediul unor colete expediate din străinătate, destinate atât comercializării, cât și consumului propriu.

Au fost  efectuate două percheziții domiciliare, în urma cărora au fost identificate și ridicate cantitatea de aproximativ 350 grame de canabis, 11 recipiente ce conțin urme vegetale cu aspect de canabis, 3 țigarete confecționate artizanal, care conțin substanțe psihoactive, 6 dispozitive de mărunțire tip grinder 3 cântare de precizie, mai multe telefoane mobile, două harduri externe și  suma de aproximativ 12.500 de lei.

În cursul zilei de 07.07.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț a dispus arestarea preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul  polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni  Speciale Neamț  și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.