Comunicat de presa 3 29.03.2023

La data de 29.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea efectuează un număr de 10 de percheziții domiciliare, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice precum şi sediul unei autorități locale comunale din județul Vrancea, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, exploatarea de agregate minerale în zonele de protecţie sanitară a surselor de apă, în zonele de protecţie a albiilor şi a malurilor, furt calificat în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu.

În cauză s-a reținut că, la începutul anului 2015 a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul exploatării și valorificării ilegale de agregate (pietriș și nisip) din arealul concesionat până în luna martie 2023 de o comună din județul Vrancea.

Astfel, în anul 2009, o autoritatea locală comunală din județul Vrancea a concesionat un teren cu scopul realizării unui bazin piscicol și a unui parc de agrement, contract care în 2015 a fost preluat de o altă societate comercială în vederea finalizării clauzelor contractuale, cu toate că lucrările trebuiau finalizate din anul 2014. Folosindu-se de contractul de concesiune, membrii grupului infracțional organizat și-au însușit fără drept agregatele minerale naturale (balast, nisip și pietriș) existente atât pe suprafața concesionată cât și în perimetrele limitrofe. De asemenea, în vederea asigurării accesului autovehiculelor de mare tonaj către suprafețe exploatate, membrii grupului infracțional au construit un drum pe terenurile deținute de diverse persoane fizice, folosind documente false.

Exploatarea agregatele minerale naturale a avut loc în perioada 2009 – martie 2023, în ciuda faptului că obiectul contractului de concesiune încheiat în 2009 nu a fost realizat, fiind încheiate acte adiționale cu nesocotirea atribuțiilor autorității locale și nefiind verificat în toată această perioadă stadiul realizării contractului.

Prejudiciul cauzat unității administrativ – teritoriale concedente este estimat la o valoare de 12.366.300 de lei.

O parte din sumele de bani încasate din valorificarea agregatelor exploatate ilegal nu au fost evidențiate în actele contabile ale societăților, nefiind calculate și plătite obligațiile fiscale aferente.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vrancea vor fi conduse în vederea audierii 21 persoane.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.