Comunicat de presa 2 20.03.2023

La data de 17.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pentru o durată de 24 ore a unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și violență în familie.

În cauză, s-a reținut că, inculpatul din orașul Filiași, județul Dolj, a revenit în țară în toamna anului 2021 (după executarea unei pedepse cu închisoarea pentru infracțiunea de proxenetism într-un penitenciar din Franța) și, în luna octombrie 2021, a racolat în scopul de a o exploata sexual o persoană vătămată, provenind dintr-o familie dezorganizată, aflată în stare de vulnerabilitate. Prin acțiuni specifice metodei loverboy (dezvoltarea unui atașament emoțional față de persoana inculpatului) acesta a convins persoana vătămată să se mute la locuința sa din orașul Filiași, și, după aproximativ cinci luni, a transportat-o în Italia unde, prin inducere în eroare și constrângere (exercitarea de acte de violență extremă), a exploatat-o sexual prin obligarea la practicarea prostituției, însușindu-și importante sume de bani obținute din această activitate (între 40-350 euro/zi). Ulterior, activitatea de exploatare a persoanei vătămate de către inculpat a continuat și în Germania.
La data de 09.12.2022, inculpatul și persoana vătămată au revenit în țară, inculpatul continuând să exercite presiuni psihice și fizice asupra acesteia, iar la data de 21.12.2022 inculpatul a agresat fizic persoana vătămată, tăind-o cu cuțitul, pentru motivul că aceasta ar fi ascuns sume de bani.
De asemenea, inculpatul a amenințat-o că îi va aplica noi lovituri cu cuțitul, obligând-o în această modalitate să înghită 20 de comprimate de paracetamol.
Persoana vătămată a fost internată de urgență la Spitalul orașului Filiași și, conform certificatului medico-legal din data de 11.01.2023, aceasta a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 21.12.2022 prin loviri repetate cu un corp tăietor, pentru care aceasta a necesitat pentru vindecare un număr de 16-18 zile de îngrijiri medicale.
Cu ocazia efectuării percheziției domiciliare la data de 17.03.2023 la imobilul unde locuiește inculpatul au fost identificate și ridicate pașaportul și certificatul de naștere al persoanei vătămate.
În cursul zilei de 18.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au sesizat Tribunalul Dolj cu propunere de luarea a măsurii arestului preventiv față de inculpat, propunere admisă în cursul aceleiași zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.  
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.