Comunicat de presa 2 15.03.2023

La data de 14.03.2023, procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. - Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, au efectuat, în baza unei comisii rogatorii internaționale transmise de către autoritățile judiciare americane, un număr de 7 percheziții domiciliare pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, la adresele unor persoane cercetate pe teritoriul S.U.A. pentru comiterea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2020-2022, grupul infracțional organizat, constituit pe fondul relațiilor de rudenie dintre membrii săi, a fost implicat, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, a zeci de  infracțiuni de ,,furt prin distragerea atenției” în dauna unor persoane vătămate, cetățeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani pe care le aveau asupra lor.  În cazul în care persoanele vătămate ripostau,  erau deposedate prin violență de valorile deținute.
Membrii grupului infracțional organizat au transferat din S.U.A. în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari S.U.A. și în scopul spălării profitului infracțional obținut au achiziționat lingouri și monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari S.U.A., precum și 2 autoturisme de lux, în valoare de 260.575 de dolari S.U.A., respectiv  230.000 de dolari S.U.A.. În plus, membrii grupului infracțional organizat au comercializat pe teritoriul american, fără a fi autorizați, bijuterii din aur sau din metal comun cu privire la care pretindeau în mod fraudulos că ar fi confecționate din aur.
Parte din aurul și bijuteriile aduse în România a fost amanetat la diverse societăți comerciale de profil în vederea obținerii de sume de bani.  
De asemenea,  aceștia au solicitat și obținut de la guvernul S.U.A. ajutoare  de șomaj destinate contracarării efectelor  pandemiei SARS-COV2, folosind în acest scop acte false, în contextul în care nu îndeplineau condițiile pentru accederea la aceste indemnizații.
În prezent, față de doi membri ai grupului instanțele de judecată din  S.U.A. au dispus măsura arestării preventive .
Cu ocazia perchezițiilor efectuate la data de 14.03.2023, au fost identificate și indisponibilizate: trei autoturisme de lux în valoare de 317.000 dolari SUA, 260.575 dolari SUA , respectiv  40.000 dolari SUA, aproximativ 200 de grame bijuterii din aur, un ceas de lux, suma de 8.000 lei, 7 telefoane mobile și mai multe înscrisuri relevante pentru cauză.
In cursul acestei zile, 15.03.2023, organele de cercetare penală au identificat, ridicat și indisponibilizat, pe raza județului Ilfov, un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari S.U.A..
 Activitățile din cadrul comisiei rogatorii internaționale au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul B.S.I.J. Vlad Țepeș.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția operațiuni Speciale din cadrul IGPR.
La acțiunea operativă au asistat pe durata activităților procedurale efectuate 3 agenți federali din cadrul Biroului FBI San Diego și un agent IRS, precum și 2 reprezentanți ai Biroului FBI din București.
 Cooperarea polițienească a fost realizată prin intermediul Biroului FBI de la București.
Autoturismele au fost preluate în custodie de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.