Comunicat de presa 25.11.2022

Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală este abilitat să comunice următoarele:
În cursul zilei de 24.11.2022, a avut loc la București, Conferinţa finală a proiectului WESTEROS 2 ISFP-2019-AG-THB-101022025 „Continuarea consolidării capacităţii de combatere a traficului de persoane cu accent pe prevenire, cooperare şi recuperarea produselor infracţiunii” dezvoltat în parteneriat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Poliția Federală din Belgia, KSSIP – Institutul Național de Magistratură din Polonia, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, procurorul șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Oana Daniela Pâțu, membrul României și președintele Comitetului de luptă împotriva traficului de persoane din cadrul EUROJUST, Daniela Buruiană, și reprezentantul EUROPOL.

Informații de background:

Obiectivele proiectului WESTEROS 2:
1.Creșterea gradului de pregătire profesională a organelor de urmărire penală și judecătorilor în ceea ce privește traficul de persoane.
2.Îmbunătățirea capacității de investigare financiară a practicienilor din România, Belgia și Spania, prin oferirea celor mai recente instrumente teoretice și practice instrumente din domeniu.
3.Prevenirea traficului de persoane prin creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul cererii în mecanismul traficului de persoane.

Perioadă de implementare:
-01 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2022

Buget:
Valoare totală 389.810 euro, din care: 350.829 euro din fonduri europene nerambursabile (90%) și 38.981 euro contribuție proprie de la bugetul de stat (10%)

Rezultate:
În cadrul proiectului 212 procurori, judecători, ofițeri de poliție judiciară și specialiști au beneficiat de cursuri cu o durată de 3 zile organizate în România.
Au fost dezvoltate și diseminate un ghid de bune practici în domeniul audierii victimelor traficului de persoane, o metodologie de organizare a zilei comune de acțiune și 3 repertorii de practică judiciară în domeniul traficului de persoane.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a dezvoltat și lansat o campania națională de conștientizare: ”Închisoarea nu este doar între gratii! Libertatea unei victime a traficului de persoane depinde de alegerile tale!” care a fost axată pe 2 componente – online și externă (outdoor). Componenta online a implicat diseminarea campaniei prin intermediul diverselor rețele sociale în scopul descurajării cererii care favorizează traficul de ființe umane, fiind promovate materiale informativ-preventive elaborate în acest scop (video, imagini și mesaje sugestive). Componenta externă a implicat diseminarea materialelor de campanie (pliante, rucsaci etc.), adresându-se grupurilor țintă în mediul fizic.