Comunicat de presa 4 28.01.2022

La data de 27.01.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori prevăzută de art. 211 alin. (1) și (2) lit. a), d) și e) C.pen. coroborat cu art. 210 alin. (1) lit. a) și c) C.pen., rele tratamente aplicate minorului prev. de art. 197 C.pen., viol în formă continuată prev. de art. 218 alin. (1), (3) lit. c) C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.pen. și trafic de minori prev. de art. 211 alin. (1) și (2) lit. a) și e) C.pen. coroborat cu art. art. 210 alin. (1) lit. a) și c) C.pen.

În cauză, s-a reținut faptul că în cursul anului 2019, unul dintre inculpați și-a traficat fiica minoră, în vârstă de 15 ani, prin transportarea acesteia la domiciliul unuia dintre inculpați în vederea exploatării minorei în schimbul unei sume de bani. Fapta a fost săvârșită prin constrângere, inducere în eroare și abuzând de poziția sa de autoritate asupra minorei și de situația vădit vulnerabilă a acesteia datorată nivelului de educație, dezvoltare fizică și psihică și situației de dependență în care se afla. Ceilalți doi inculpați au lovit-o, au lipsit-o de libertate și au exploatat-o sexual și prin obligarea la muncă pe minoră în perioada 2019-2021, interval de timp în care victima a fost ținută în stare de aservire și lipsire de libertate prin folosirea violenței fizice și psihice, profitând de vulnerabilitatea acesteia. În toată această perioadă, cei doi inculpați au beneficiat de sprijinul inculpatului care și-a traficat copilul.
De asemenea, în urma punerii în aplicare a 3 mandate de percheziție domiciliară de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Covasna, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă necesare soluționării cauzei.
La data de 28.01.2022 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Covasna a dispus arestarea preventivă a unuia dintre inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de ceilalți doi.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul S.C.C.O. Covasna, Poliției Municipiului Târgu Secuiesc și Secției de Poliție Rurală Târgu Secuiesc, criminaliștilor din cadrul I.P.J. Covasna, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Covasna și jandarmilor din cadrul I.J.J. Covasna.
În cadrul audierilor, persoana vătămată a beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală. Aceasta a fost preluată de D.G.A.S.P.C. pentru a primi îngrijire și consiliere psihologică.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.