Comunicat de presa 13.12.2021

La data de 13.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO și BCCO Craiova au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza municipiului Craiova, la locuința unei persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, acces neautorizat la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, interceptare ilegală a unei transmisiuni informatice și șantaj.

În cauză s-a reținut faptul că, suspectul, prin diferite metode, a reușit să obțină accesul la rețelele informatice ale unor companii (medii și mari) din România, dar și din alte state, de unde a extras volume mari de date. Ulterior, suspectul a utilizat respectivele date pentru a șantaja persoanele vătămate, prin amenințarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani, în criptomonedă.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, va fi condusă, în vederea audierii, o persoană.
Documentarea activității infracționale a fost făcută cu sprijinul Europol și FBI, iar la activități au participat specialiști din cadrul Europol - EC3, pentru sprijin tehnic și analitic.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul BSIJ.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.