Comunicat de presa - 29.07.2010

COMUNICAT DE PRESĂ 29.07.2010               Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 26 de inculpaţi, dintre care 18 în stare de arest preventiv, în sarcina acestora reţinându-se săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, prev. de art. 13 al. 1, 2 şi 3  din Legea nr. 678/2001,  spălare de bani,  prev. de art. 23 al 1 lit.a din Legea nr. 656/2002, constituire a unui grup infracţional organizat, prev. art. 7 al.1 şi 3 din Legea nr. 39/2003 şi deţinerea fără drept de arme de foc, prev. de art. 279 C.pen.

        În fapt, se reţine că membrii grupării infracţionale organizate, cetăţeni români de etnie rromă din oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, erau specializaţi în activităţi de crimă organizată pe linia migraţiei ilegale şi a traficului de minori, recrutând victime de etnie rromă, din mediul comunităţilor rrome sărace sau cu handicap fizic, pe care le treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde le exploatau, obligându-le să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

        Inculpaţii se ocupau de cazarea şi transportul minorilor, procurarea documentelor de călătorie, de cele mai multe ori false,  a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor.

        În Marea Britanie, minorii erau trimişi să cerşească, să spele parbrize în intersecţii sau să comită infracţiuni de furt din buzunare, din magazine sau din restaurante, fiind însoţiţi de unii dintre membrii grupului infracţional, banii obţinuţi din aceste activităţi infracţionale ajungând la membrii grupării.

        Liderii grupului infracţional organizat erau inculpaţii RADU CONSTANTIN, zis „Titi Aghiotantu”, SCHIAN NICOLAE, zis “Poligrad”, DUMITRU TASE, zis “Chinezul” sau “Coreeanul” NICULAE MIRCEA, zis “Bocioc”, DRĂGUŞIN GHEORGHE ION, zis „Franţ”, toţi din Ţăndărei.

        În aceasta modalitate, inculpaţii au procedat la scoaterea din ţară, prin P.T.F. Turnu şi Nădlac, a 181 de  minori din judeţele Ialomiţa, Constanţa, Vaslui, Brăila, Braşov, Călăraşi.

        Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Harghita, urmare a deciziei pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

        Cauza a fost instrumentată în cadrul echipei comune de anchetă  constituite împreună cu autorităţile judiciare britanice, sub coordonarea Eurojust.
 

 

 

Toate drepturile rezervate © 2018 DIICOT