Comunicat de presă - 15.04.2009

 COMUNICAT DE PRESĂ15.04.2009                  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu poliţişti din cadrul I.G.P.R. – D.G.C.C.O. – Brigada de Combatere a Criminalităţii  Organizate Ploieşti, au reuşit destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din cinci persoane, specializată în activităţi ilicite de comercializare a unor importante cantităţi de produse petroliere care au acciza inclusă în preţ (carburanţi auto) drept produse petroliere neaccizate. Activităţile ilicite s-au derulat prin intermediul mai multor societăţi de tip „fantomă” din Comuna Tîrgşoru Vechi, judeţele  Prahova şi Arad.        Membrii grupării sunt cercetaţi pentru comercializarea a peste 2.700.000 l subproduse petroliere ca fiind carburanţi auto, prejudiciul total cauzat de grupul infracţional fiind de  peste 3.400.000 lei.

        În fapt, activităţile ilicite desfăşurate de cei cinci s-au materializat prin aprovizionarea de la unităţi producătoare, fie direct, fie prin intermediul altor societăţi comerciale, cu subproduse petroliere neaccizate şi revânzarea lor ca fiind carburanţi auto, în principal motorină, care au acciza inclusă în preţ.

        Pentru a îngreuna identificarea lor, la întocmirea documentelor contrafăcute (facturi fiscale, declaraţilor de conformitate şi rapoarte de inspecţie), membrii grupării au dat informaţii false privitoare la numerele de înmatriculare ale mijloacelor auto cu care s-au transportat  produsele  petroliere, la datele de identificare ale delegaţilor şi la calitatea produsului livrat societăţilor beneficiare.

        Astfel, au înscris în facturile fiscale de livrare numere de înmatriculare care nu figurează în bazele de date ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, ca fiind atribuite unor autovehicule. De asemenea, au consemnat în facturile fiscale seriile unor acte de identitate inexistente în bazele de date ale Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Prahova.

        Principala destinaţie de valorificare a  subproduselor petroliere ca fiind carburanţi auto era reprezentată de  societăţi agricole din Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman şi staţii de distribuţie a carburanţilor auto din Reghin, Bistriţa, Năsăud, Sibiu, Baia-Mare, Satu-Mare, Arad şi din alte judeţe.

        Pentru participarea sa la comiterea infracţiunilor, fiecare membru al grupului urma să primească un procent din câştigurile ilicite.

        În perioada martie 2006 - noiembrie 2007, prin intermediul unei societăţi  comerciale din Comuna Tîrgşoru Vechi, învinuiţii au comercializat către beneficiari cantitatea de 1.355.324 litri subproduse petroliere ca fiind carburanţi auto, în valoare de 4.135.543 lei, cauzând un prejudiciu total de 1.056.293 lei.

        Prin intermediul unei societăţi din Vârşand, Judeţul Arad, membrii grupării  au comercializat cantitatea de 1.373.112 litri subproduse petroliere ca fiind carburanţi auto, în valoare de 4.281.823 lei, cauzând un prejudiciu total, pe această societate, în valoare de 1.564.208 lei.

       În acelaşi mod, folosind o societate din Arad, aceştia au comercializat subproduse petroliere ca fiind carburanţi auto, cauzând un prejudiciu total, pe această societate, în valoare de 816.225 lei.

        Prejudiciul total cauzat de grupul infracţional este de 3.436.725 lei.

        În cauză au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului produs.

       Prin Rechizitoriul emis de către DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor pentru săvârşirea infracţiunilor de: iniţiere sau constituire de grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi evaziune fiscală.