Comunicat de presă - 29.04.2009
COMUNICAT DE PRESĂ29.04.2009 Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Alba cercetează un număr de 40 de persoane pentru săvârşirea infracţiunilor pentru săvârşirea infracţiunilor de: „iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat”, prev. de art. 7 al.1 din Legea nr. 39/2003 raportat la art.2 lit.a şi b pct. 5 din aceeaşi lege şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, precum şi „complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată , prev. de art. 215 al.1,2,3,5 C.pen. cu aplic. art.41 al.2 C.pen şi de art. 26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3,5 C.pen. cu aplic. art.41 al.2 C.pen.
În fapt s-a reţinut că, în cursul anilor 2007 - 2008, în municipiul Alba Iulia s-a constituit o grupare infracţională organizată, care a acţionat pe raza judeţelor Alba, Hunedoara, Sibiu, Arad în scopul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pentru a obţine venituri ilicite din inducerea în eroare a mai multor persoane cu privire la achiziţionarea unor maşini de cusut.
Membrii grupului au dau în acest scop anunţuri prin diverse agenţii de publicitate, precum şi în mai multe ziare naţionale în care arătau că sunt reprezentanţii unor firme străine sau româneşti interesate de achiziţionarea de maşini de cusut vechi, de diferite mărci, oferind pentru acestea preţuri fabuloase, mergând de la câteva zeci de mii de euro la câteva sute de mii de euro, lăsând pentru contact diferite numere de telefon. După ce victimele îi contactau la telefon, autorii le comunicau un aşa zis preţ de catalog al maşinii în cauză şi apoi îi determinau pe aceştia să depună diferite sume de bani în mai multe conturi bancare pe care le indicau victimelor telefonic, spunându-le că sumele sunt pentru procurarea unor certificate de autenticitate a maşinii, certificate ce ar fi necesare pentru achiziţionarea de către ei a maşinii de cusut.
La telefon autorii îşi dădeau nume fictive şi se prezentau cu calităţi fictive (director firmă, avocat, notar, secretară firmă, colecţionar, etc.)
Ulterior, în funcţie de naivitatea victimei, autorii, sub promisiunea achiziţionării maşinii de cusut le solicitau să plătească în aceleaşi conturi bancare precum şi în altele, alte sume de bani, reprezentând taxa pentru certificatul de autentificare care atesta ca victima este unic proprietar, taxa pentru transferul bancar care se face din Germania , Elveţia sau Austria in România, taxa de urgenţă, taxa talonului de evaluare, taxa de consultare a bazei de date, taxa de deplasare la domiciliul victimei, prin care victima suportă cheltuielile de transport, taxa de restituire a banilor depuşi în cazul în care victima nu mai vrea să încheie tranzacţia, taxa notariale pentru notarul firmei, taxa avocat pentru a se deschide acţiune împotriva celor care şi-au însuşit sume de bani de la firma colecţionară, etc.
După ce victimele plăteau sumele solicitate evident nimeni nu se prezenta pentru a le achiziţiona maşina iar autorii, care foloseau cartele telefonice prepaid, nu mai răspundeau la telefon. Pentru a întări convingerea victimelor în sensul că afacerea este reală mai multor victime le-au fost trimise prin fax diferite înscrisuri false, denumite certificat de autentificare, contract de comision, antecontract de vânzare cumpărare, pe care erau menţionate, nume de firme fie reale (din alte judeţe decât Alba) fie fictive şi alte date false.
Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate au fost folosite mai multe conturi bancare deschise la diverse bănci.
Până în prezent au fost înşelate peste 1300 de persoane de pe tot cuprinsul ţării, prejudiciul total depăşind suma de 3.300.000 lei.
Prin ordonanţele din data de 28 aprilie 2009, s-a dispus reţinerea a 13 inculpaţi pentru 24 de ore.
Tribunalul Alba a admis propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T. şi a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 29 de zile.