COMUNICAT DE PRESĂ 16.09.2010               Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au destructurat un grup infracţional organizat, în sarcina membrilor grupului reţinându-se săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi constituire a unui grup infracţional organizat.         În fapt, se reţine că membrii grupării infracţionale organizate erau specializaţi în activităţi de cămătărie. Imagini - versiunea pentru download


        Astfel, pentru atragerea victimelor, liderul grupării, învinuitul Enache Constantin, zis „Mafiotul” le promitea acestora acordarea de împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă, respectiv 10-20% pe lună. După contractarea împrumutului,  dobânzile pretinse ajungeau  însă la 100-300 % pe lună.

        Învinuitul a cooptat la grupul infracţional  mai mulţi cetăţeni de etnie rromă, precum şi doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Olt şi un subofiţer din cadrul Inspectoratului Judeţean  de Jandarmi Olt, care, la solicitarea liderului grupului, exercitau presiuni sau procedau la agresarea fizica a victimelor, pentru acceptarea dobânzilor impuse şi recuperarea sumelor de bani.

        De asemenea, victimele erau constrânse să întocmească înscrisuri olografe  din care să rezulte că au  împrumutat sume mult mai mari, sau să încheie acte notariale, respectiv contracte de împrumut sau de vânzare – cumpărare.

         Astfel, membrii  grupului infracţional au  deposedat  mai multe victime  de bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea acestora sau a unor rude apropiate.

        Prejudiciul cauzat de către gruparea condusă de către Enache Constantin depăşeşte suma de 1.000.000 Euro.

         La data de 16 septembrie 2010 au fost efectuate 18 percheziţii domiciliare în mun. Slatina.

        La sediul D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Craiova au fost conduse   14 persoane în vederea audierii.

        Procurorii D.I.I.C.O.T. au instrumentat cauza împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi cu sprijinul luptătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

        Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către   Serviciul Român de Informaţii - Dolj şi Direcţia Generala de Informaţii si Protecţie Interna.