La data de 01.02.2017 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi polițiști de frontieră din cadrul I.G.P.F au efectuat o percheziție domiciliară pe raza municipiului Bucureşti, la locuința unui cetățean palestinian, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, trafic de migranţi și constituire a unui grup infracţional organizat.

    În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 15.02.2016 – 28.02.2016 suspectul a constituit împreună cu alte două persoane, un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, prin racolarea, călăuzirea, transportarea, transferarea mai multor migranți de cetățenie irakiană, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, având ca destinație diferite state din Uniunea Europeană.

    În urma investigaţiilor efectuate, la  data de 28 februarie 2016 au fost identificați 8  migranți,  dintre care  7 de origine siriană şi 1 de origine palestiniană, ce au tranzitat teritoriul României, fiind cercetați pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

    În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că migranţii  obțineau viza turistică  de la diverse ambasade și, folosindu-se de aceasta, pătrundeau în mod legal pe teritoriul României, susținând că sunt turiști, după care părăseau în  mod fraudulos țăra, prin zona frontierei de vest, pe jos, peste fâşia verde.

     Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

     La activități au participat și jandarmi.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Toate drepturile rezervate © 2018 DIICOT