La data de  20.03.2017 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Tg. Mureș au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților  Bako Jozsef, Bako Klara, Bako Iosif, Grito Bela şi Paradicza Eugen şi măsura preventivă a controlului  judiciar faţă de inculpatele Bako Cornelia şi Paradicsa Agneta,  pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori și lipsire de libertate.

Imagini2 - versiunea pentru download

Imagini - versiunea pentru download

     În cauză există suspiciunea rezonabilă  că începând cu anul 2013, inculpaţii Bako Iosif, Bako Cornelia, Bako Jozsef şi Bako Klara au dezvoltat un sistem de obţinere ilicită a unor sume importante de bani, prin obligarea mai multor persoane din comunitatea rromă să le ofere împuternicire pentru a ridica alocaţiile de stat pentru copii minori şi ajutoarele sociale primite de către aceştia, totul în numele recuperării unor pretinse datorii. 

    În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpații acordau împrumuturi cu dobândă extrem de mare, respectiv 100% pe lună, împrumuturi pe care persoanele împrumutate a căror venituri se bazau exclusiv pe alocaţiile de stat primite pentru copii minori şi pe ajutoarele sociale, nu le puteau achita.

    S-a reținut că pentru recuperarea sumelor împrumutate, inculpaţii Bako Iosif, Bako Cornelia, Bako Jozsef şi Bako Klara procedau la obligarea debitorilor de a le ceda drepturile de a ridica pe alocaţiile de stat primite pentru copii minori şi pe ajutoarele sociale, ajungând astfel la abuzuri fizice asupra debitorilor şi la lipsirea totală a acestora de orice mijloc de existenţă.
În cazul în care nici aceste sume de bani nu erau considerate îndestulătoare de către inculpaţi, se proceda la obligarea copiilor minori ai debitorilor de a trăi şi a munci efectiv în gospodăriile inculpaţilor  până la momentul în care inculpaţii considerau stinse datoriile părinţilor acestora.

    Întrucât inculpații Bako Iosif şi Bako Jozsef  sunt analfabeți, aceştia au fost sprijiniţi în activitatea infracţională de către  inculpatele Bako Klara şi Bako care ştiau să scrie şi să citească, putând astfel să îndeplinească formalităţile necesare împuternicirii soţilor lor, de a ridica sumele de bani reprezentând alocaţiile de stat sau ajutoarele sociale obţinute de debitori sau de a folosi cardurile bancare la bancomatele unităţilor bancare unde erau virate respectivele alocaţii.

    Astfel, fără participarea efectivă a celor două inculpate, nu s-ar fi putut desfăşura, la acest nivel, întreaga activitate a inculpaţilor.

    În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpaţii Bako Iosif, Bako Cornelia, Bako Jozsef şi Bako Klara, au impus părinţilor minorilor să accepte ca persoanele vătămate minore  cu vârste foarte fragede de  5-6 ani,  să muncească în gospodăria lor, prin supunerea  la  munci deosebit de grele, respectiv, îngrijirea unui număr mare de animale. Exploatarea minorilor a avut efecte negative şi asupra dezvoltării psihice a copiilor care, odată ajunşi în gospodăriile celor patru inculpaţi, au fost împiedicaţi să mai urmeze cursurile şcolare, fiind astfel afectată dezvoltarea  intelectuală a acestora.

    În sarcina   inculpaţilor  Grito Bela,  Paradicza Eugen şi Paradicza Agneta s-a reţinut că aceştia au acceptat propunerea inculpaţilor Bako Iosif şi  Bako Jozsef  de a-şi achita datoriile, prin predarea propriilor copii minori, în scopul de a fi aserviţi inculpaţilor, până la data stingerii datoriilor respective.

    Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile inculpaților Bako Jozsef, Bako Klara , Bako Iosif, Bako Cornelia, au fost identificaţi 3  minori cu vârste cuprinse  între 11 ani și 16 ani și o persoană majoră ,în varstă de 19 ani, fratele celor 3 minori.

    Totodată, în urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate carduri bancare, suma de 60.700 de lei, cupoane emise de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale pe numele mai multor minori ce nu fac parte din familia inculpaţilor, procuri speciale prin care inculpaţii erau autorizaţi să ridice sumele de bani reprezentând  alocaţiile sociale ale acelor minori, contracte de împrumut, contracte de vânzare – cumpărare, diferite înscrisuri conţinând inscripţii privitoare la datorii.

    La data de 21.03.2017  inculpații Bako Jozsef, Bako Klara, Bako Iosif, Grito Bela şi Paradicza Eugen au fost prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

    Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureș.

    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul I.P.J Mureş şi Gruparea Mobilă de Jandarmi „Regele Ferdinand” - Sângeorgiu de Mureş.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Toate drepturile rezervate © 2018 DIICOT