Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj au efectuat în data de 20.01.2014 un număr de 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Covasna, Maramureş şi Satu Mare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, structurată pe mai multe paliere,  specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

         În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării, începând cu anul 2008, au achiziţionat diferite produse, în cantităţi foarte mari,  (materiale de construcţie,  îngrăşăminte chimice, calculatoare, laptopuri, sisteme tip DVD, camere video, etc.) de la mai multe depozite de pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Satu Mare, Bihor, Maramureş, Braşov, Prahova, pe care le-au plătit  cu file CEC sau Bilete la Ordin fără a avea acoperirea necesară.

          Ulterior, bunurile erau vândute de către o parte din membrii grupării  altor membrii ai acestui grup infracţional, care  deţineau depozite şi care le comercializau pe  piaţa neagră  la un preţ de aprox. 50% din valoarea reală a acestor bunuri.

         S-a stabilit faptul că, societăţile folosite de către membrii grupării nu au desfăşurat niciun fel de activitate productivă sau comercială reală, acestea fiind înfiinţate sau preluate doar în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.

          Prejudiciul cauzat până în prezent este de  600.000 euro, fiind identificate 50 de părţi vătămate.

          Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente contabile, peste 40.000 euro, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite pentru activitatea de inducere în eroare şi instrumente de plată.

         Procurorii D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Sălaj au dispus măsura preventivă a reţinerii faţă de 9 persoane, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă, au solicitat arestarea preventivă, în lipsă, pentru două persoane care s-au sustras urmăririi penale şi au dispus alte măsuri preventive faţă de 2 persoane.

          Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

         Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

          Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

  La data de 07.06.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate -  Biroul de Combatere a Traficului de Migranți au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș, Arad și Argeș, într-o cauză...

Citește mai departe ...

Adunările generale ale procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, întrunite în data de 31.05.2023, la convocarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, au adoptat punctul de vedere formulat in sensul:

Citește mai departe ...

Urmare a comunicatului nr. 1 din data de 15.01.2020, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Citește mai departe ...

Urmare a comunicatului nr. 1 din data de 30.05.2023, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Citește mai departe ...

La data de 29.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de pornografie infantilă, în formă continuată.

Citește mai departe ...